Mette surfer på kontoret

– Når jeg står på brettet og jobber kjenner jeg at kroppen har det godt!

Sandefjord Blad 28.02.23, Per Langevei

Denne metoden for å ha det gøy på jobb, samtidig som man forebygger helseplager, kjenner du kanskje ikke til.

Mette Løvåsen jobber mye på kontoret og har surfet på arbeidsplassen sin en stund:

– Det er kult. Nå har jeg fått en mulighet til å være aktiv i en jobb hverdag som egentlig er stillesittende. Jeg er veldig glad i brettet mitt. Jeg bruker det daglig og ofte hele dagen, og begynner jeg å stå på det, så har jeg ikke lyst til å sitte. Man kan jo drømme seg litt bort, og få assosiasjoner til surfing andre steder, sier hun og ler.

Og du må ikke tro at det bare er Mette som benytter seg av dette.

– Vi er fire kolleger som daglig bruker brett på jobb. Vi har mye kontorarbeid i bedriftshelsetjenesten, og vi vil jo være aktive. Det å stå og bevege seg er jo veldig, veldig bra. Jeg føler meg trygg på brettet, siden det er såpass stort, sier hun.

Forebygger helseplager

Det er ergonomispesialist Morten Holt fra Sandefjord som har brukt 20 år og 90 prosent av sin arbeidstid på å hjelpe mennesker som har vondt et eller annet sted i kroppen. Og det på en utradisjonell måte.

Han ble kjent kjent med konseptet Work&Surf for åtte siden. De første fire-fem årene ble brettene brukt til individuell tilpasning hos mennesker med fysiske plager. Målet var å gi kroppen bedre forhold på kontoret ved å redusere sitte tiden, legge til rette for gode og varierte arbeidsstillinger.

Ifølge Morten, som nå selger brett, ga dette svært gode resultater.

– Work&Surf utviklet seg rask til å bli et av våre viktigste tiltak for å forebygge helseplager. Vi har nå passert 2.000 brukere, sier han, og legger til:

– Produktene er kun er en del av løsningen. Kunnskapsformidling og veiledning står sentralt, sier han.

Er et tiltak for å forebygge helseplager

I tillegg holder Morten surfekurs for kontoransatte.

– Det er veldig mange med hev/senk-pult som ikke har noe forhold til bruk av bordet og som stort sett sitter. I snitt antar jeg at kun 10-20 prosent bruker pulten i løpet av en uke. Svarene er mange når vi spør: Har forsøkt, men var ikke godt. Husker ikke på det. Har ikke vondt, er typiske svar, sier han.

Han forteller videre at deres mål er å bidra til en varig endring i arbeidskulturen i bedriftene de besøker.

– Når folk opplever at det er godt for kroppen å bruke Work&Surf, og i tillegg gøy, har vi et godt utgangspunkt for å lykkes, mener Holt.

Som å stå i en båt i rolig sjø

– Det er supert å kunne avveksle litt med å kunne tilrettelegge for og gi informasjon om enkle tiltak for å forebygge plager. Det er utrolig mye enklere å forebygge enn å reparere, sier han.

Work&Surf er utviklet av fysioterapeut og helsegründer Ole Petter Ramfjord. Det var i et møte med en fisker for mange år siden at han fikk ideen til produktet. Fiskeren hadde store fysiske plager og kroppen hans hadde det best når han sto i fiskeskøyta si i rolig sjø. Da var det som alt slapp. Ramfjord tok med seg denne historien og målet med utviklingen av Work&Surf var å gjenskape denne bevegelsen.

Etter noen år og noen runder fikk han det til. Å stå på brettet er som å stå i en båt i rolig sjø. Du behøver ikke å gjøre noe for å skape bevegelse, den kommer av seg selv.

Handlekurv